
[themecolor]Boşanma Nedenleri[/themecolor]
Boşanmaların % 42.6’sı evliliğin ilk 5 yılı içinde gerçekleşmektedir.
Boşanmalarda mahkemelere sunulan ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçesini irdelediğimizde, adeta pire yüzünden yorgan yakıldığını görülmektedir. Ortalama 93.000 boşanma rakamına karşılık bu rakamın yaklaşık %62 si basit iletişim problemleridir. Eve geç gelme, ilgisizlik, ev ile ilgili sorumlulukları paylaşmama, çalışmayan kadının eve katkısına değer verilmemesi, yatak odası problemleri, gelin-kaynana problemi gibi, çözülebilir iletişim problemlerini çözme yolunda sadece arkadaş, dost, yakın akraba desteği aranırken, bu kişilerin tüm iyi niyetlerine rağmen bir noktadan sonra tarafsız kalamadıkları için tavsiyeleri ‘vah vah ve haklısından’ öteye gidememektedir.
Maddi sorunlar, ekonomik kriz, gibi nedenler boşanma kararının alınmasını tetiklerken, bu problemlerin boşanmaya neden olmasının kaynağı ise çiftler arasında ki iletişim problemi olmaktadır. Borcu olan, işsiz veya maddi sıkıntıdaki eşlerden birine diğerinin anlayış göstermeyen yaklaşımı dışında, geçmişte eşin gösterdiği ilgisizlik, aldatma vb problemler aile içinde maddi sıkıntı yaşandığında, geçmişte ilgisizlik yaşayan eş tarafından anlayışsızlık ve tahammülsüzlük olarak cevap bulmaktadır.
Gelin- kaynana problemlerinde ise erkeğin kayıtsız kalması veya kurduğu aileye sahip çıkamaması, iki kadının bir arada yaşamasını dahi sağlayamaması nedeni ile boşanma sıralamasında ilk 3’e girmektedir. Aileler arası uyumsuzluk gibi tüm iletişim problemlerinin çözümü günümüzde mevcut iken, çiftler çözüm yolunda yapılması gerekenler konusunda tamamen bilgisiz.
Çalışan çiftlerde ise evde görevlerin paylaşımında özellikle kadının kendini yalnız hissetmesi, bir takım çevreler tarafından ‘mükemmel kadın’ hedefinin kadına empoze edilmeye çalışılması, böylesi yanlış bir empoze ile harekete geçen kadının kaçınılmaz yenilgisi ise boşanma kararını desteklemektedir.
Evde erkek ve kadının kendi sorumluluklarını karşı taraftan beklemesi ile başlayan iletişim problemi sürecinin boşanmaya uzanmasında kredi kartları, kira, borçlar tamamen buzdağının görünen kısmıdır.
EKONOMİK KRİZDE ÖNERİLER Ekonomik açıdan zor günlere denk gelen doğum gününüzde, evlenme yıldönümünüzde, anneler gününde, sevgililer gününde, yılbaşında; eşinizden hediye beklemeyin.Bu devirde zırt- pırt ne hediyesi öyle! Eşiniz evi nasıl geçindireceğini düşünürken, sizin ondan ikide bir hediye beklemeniz insafsızlık olur. Eşinize ‘biz ayn hayat yolunda yürüyoruz. Şu dönemde gereksiz masraf yapman beni üzer’ açıklaması yapmanız onun gözünde değerinizi arttıracaktır. Eşinizin devletten” hediye yardımı ” almadığını unutmayın.
Şu altın, gümüş merakınızdan vazgeçiniz. “Ayranı yok içmeye…..” misali ; eşiniz para sıkıntısı çekerken, bir de siz onu masrafa sokmayınız. Bu tutkunuzu yenmeye çalışınız. Daha da olmazsa, kendinize imitasyon takılar alınız. Herkes sarraf değil ya, kimse anlamaz.
Bir isteğinizi on defa söyleyip, eşinizi bıktırmayınız. Nerede öyle ” Lak deyince ekmek, lık deyince su!”….Sabırlı olmayı öğreniniz.
Eşinizle alışverişe çıktığınızda, zavallıyı saatlerce dolaştırıp, canından bezdirmeyiniz. Alacağınıza kısa sürede karar vermeye çalışınız. Yazlık alıyormuş gibi, saatlerce dolaşıp durmayınız
Eşinize , hiçbir zaman başka kadınların aldıklarından, yaptıklarından söz etmeyiniz. Yok ” Hülya Hanım çok güzel bir takı almış”, yok “Aslı’ya eşi, evlenme yıldönümlerinde bir yüzük hediye etmiş,” gibi. Nenize lâzım elin on koyunu, beş keçisi! Kim ne yaparsa yapsın…..Unutmayın ki en büyük varlık, mutluluk ve sağlıktır.
Evinizde görev dağılımını net yapınız. İkinizde çalışıyorsanız ‘bir tabak ben koyarsam ikinci tabağı da bulaşık makinesine sen koy’ yaklaşımını terk etmeye gayret ediniz.
Bazı müptelaların uydurduğu ‘özgürlük alanı’ uygulamasını eve getirmeye çalışmayın. İki yerde demokrasi olmaz. ‘ Sınıfta ve evde’ unutmayın.
Eşinizle beraber karnınızı doyurmadan önce ödemeler konusunda konuşmaktan kaçının. ‘Aç ayı oynamaz’ atasözü bu dönemde aklınızdan çıkmasın.
Borçlarınızın yoğun olduğu dönemlerde ‘bugün beni niye aramadı? Niye mesaj atmadı? Gibi gereksiz düşünceleri bir kenara bırakın. Hesabı denkleştirmeye çalışan adamın sopası bile oynamaz.