
[themecolor]Eş Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/themecolor]
Kişi evlenmeden önce ilk olarak kendini iyi tanımalıdır. Ben evlilikten ne bekliyorum? Evlilikte karşı tarafın beklentilerini ne kadar karşılayabilirim? Sorularına gerçekçi cevap vermelidir.
Özellikle genç kızlar evlenecekleri erkekte kariyer, para, yakışıklılıktan önce ahlak olup olmadığına dikkat etmelidir. Kariyer ve para geçici ahlak kalıcıdır.
Saygısını kaybediyor mu? Ne sıklıkla öfkeleniyor? Gibi sorularda sağlıklı evlilik için cevaplanmalıdır.
Karşılıklı olarak beklentiler çok iyi tespit edilmelidir. Beklentiler arasında oluşan farklılıklara çözüm bulunmadan yapılan evlilik problem yaşamaya mahkumdur. Örneğin: Kıskançsınız ama sevdiğiniz kişi kesinlikle kıskanç bir insanla yaşamak istemiyor. Bu durumda size yaşamak istediği kişinin karakteri hakkında kesin beklentisini sunan insana ‘beklentini benim karakterime göre değiştir. Uyum sağla’ deme hakkımız bulunmamaktadır. Ya siz kıskançlığınızı törpüleyeceksiniz ya da terk edeceksiniz.
Arkadaş çevresi kişi hakkında karar vermede önemli etkendir. Kişi evlenmeden önce hemen her akşam arkadaşları ile gezmeye, eğlenmeye alışkın ise, evlendikten bir süre sonra yine arkadaşlarına yönelebilir. Bu durumda yalnız kalacağınız zamanlar artabilir. Arkadaş çevresinin önemi tartışılmaz olarak dikkat edilmesi gereken bir anahtardır
Beraberliklerde önemli olan önce kendimizi iyi tanımak ve nelerden vazgeçemeyeceğimize önceden karar verebilmektir. Sürekli benimle olsun, her şeyi sadece benimle yaşasın diye beklentiniz varsa, çok fazla gezen, arkadaşlarına vakit ayırmayı çok fazla seven, erkek erkeğe muhabbetlere bayılan erkekten uzak duracaksınız. Aksi taktirde problem yaşarsınız. ‘Biz birbirimizi seviyoruz. Her zorluğun üstesinden geliriz’ diye düşünmek kişiyi ileride yanıltabilir. Önce siz kendinizde neleri değiştirebilir, neleri olmazsa olmaz olarak görebilirsiniz ona karar verip, o yolda uygun olan kişi ile beraber olmalısınız. Karşımdaki kişi değişsin diye beklemek hatadır. Bu yüzden, beraberliğin ilk günlerinden itibaren birbirinizi iyice tanımaya gayret göstermenizi öneriyoruz.
Sorumluluklarının bilincinde olan, ailesine verdiği değerle yeni kuracağı aileye vereceği değeri dengelemeyi başarabilecek davranış kabiliyetinde olunup olunmadığına dikkat edilmelidir.
Yetişilen ailenin kültür seviyesi yanında kişinin hayalleri, hırsları hayattan beklentileri, nasıl bir aile hayatı istediği, sosyal yaşamı gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Saygının kalıcı kılınmasının sevgiyi sonsuz kıldığı, ancak saygısızlığın sevgiyi bitirdiği gerçeği unutulmadan beraberlikte saygıdan taviz verilmemelidir.
Beraberlikten itibaren dikkatten kaçan, göz ardı edilen veya sadece uzman eşliğinde anlaşılabilecek problemler evlilik içinde boşanmaya kadar sürecek kritik dönemleri oluşturabilir. ‘Birbirimizi seviyoruz. Tüm problemleri aşarız.’ Yaklaşımı çiftler açısından tek kelime ile ilişki intiharıdır. Bir çok çift evlenmeyi gezelim, eğlenelim, yorgan altında film izleyelim, olarak algıladıkları için kritik dönemleri görmezden geliyorlar. Fark ettiklerinde ise maalesef hep karşı tarafı haksız çıkaracak bahaneler üretiyorlar. Örneğin: erkeğin veya kadının ‘evlenince iki aileden de mümkün olduğu kadar uzakta oturalım’ düşüncesi, diğeri ‘benimle baş başa kalmayı ne kadar çok seviyor’ diye algılayıp ileride doğabilecek aile çatışmalarını göz ardı edebiliyor. Çalışan çiftlerde ise, erkeğin kadının kazancını kuruşuna kadar bilip, kendisinin geliri ve harcamaları hakkında ketum ve agresif yaklaşımı ileride doğacak sorumluluk paylaşımı problemlerine temel oluşturuyor.
Çiftler aslında ‘Beni bugün neden aramadı? Neden mesaj göndermedi? Gibi gereksiz düşünceler yerine, yapacağı sohbet ve iletişim uygulamaları ile gerçek anlamda karşısındakini tanımaya gayret etmesi gerekir.