
[themecolor]Nişanlılıkta Davranışlar[/themecolor]
Evlilik öncesi flört ve nişanlılık dönemleri çiftlerin birbirini gerçek anlamda tanıması açısından fark taşımaktadır.
Flört dönemini çiftler genelde sadece birbirlerini ve yakın arkadaş çevrelerini tanıma devresi olarak uygularken, nişanlılık döneminde her ikisinin de tüm aile bireyleri ile hem kendileri hem de aileleri iletişime geçilmektedir. Bu nedenle, nişanlılık dönemleri hassas ve ileride oluşabilecek tüm problemlerin göstergesi olabilmektedir.
Nişanlılıkta ailelere sorumluluk ve görevler düşmektedir. Her iki gencin anne-babaları bu dönemde, bir anlamda çocuklarının geleceği üzerinde olumlu veya olumsuz etki yapabilmektedir. Gençlerin evliliğe başlangıcının ve devamının mutlu ve huzurlu yaşanması açısından ailelerin dikkat etmesi gerekenlerin başında ‘aileler arası uyum’ gelmektedir. Özellikle kız isteme sonrası evlilik ve düğün hazırlıkları öncesinde ailelerin kendi görüş ve istekleri konusunda ısrarcı tavır sergilemeleri ‘uyum problemine’ yol açmaktadır. Bu problemin yaşanmaması için aileler gençlerin istek ve beklentilerine kulak vermeli. Kendi istek ve beklentileri konusunda ısrarcı olmamalıdır.
Her aile kendi evlatlarının en güzel ve en mutlu şekilde yuva kurmasını ister. Doğaldır. Unutulmaması gereken en önemli konu ise bu evliliğin kendi evliliğimiz değil, evlatlarımızın evliliği olacağıdır. Bu yüzden aileler düşen görev maddi imkanlarını olduğundan aşağıda veya yukarıda göstermeden gençlerin yuva kurma yolundaki ihtiyaçlarını el birliği ile karşılamak ve beklentilerini sık sık kontrol etmektir.
Kimse kimsenin ailesini sevmek zorunda değildir. Ama çocuğumuzun mutluluğu açısından aileler birbirlerini sevmese dahi anlaşmak zorundadır. Aksi durumda gençler kendilerini yalnız kalmış hissedebilir, yeni hayatlarını ailelerin ‘şunu dedi, bunu istedi’ gibi gereksiz lafları ile uğraşarak kurmak zorunda kalabilirler.
Özellikle anne ve babalar bu evliliğin kendi hayallerinde kurdukları evlilik olmayacağını anlamalıdır. Kiminle aynı yatakta bir ömür geçireceğinin kararını sadece o evliliği yaşayacak olan verecektir. Aileler ise gözlemledikleri problemleri uygun bir sohbet ortamında çocuklarına dile getirmenin dışında kesinlikle onay verme ve yönlendirme konumunda kendilerini görmemelidir. Hiçbir anne baba evladının kötülüğünü istemez ancak evlilikte son karar o yuvayı kurup yaşatacak olan çocuğunuzun olacaktır.